top of page
Yoga for udviklingshæmmede

 

Glad yoga er yoga for mennesker med udviklingshæmning, og alle kan være med uanset funktionsniveau.

Yogaen laves som udgangspunkt siddende på stol kombineret med, for dem der kan, stående stillinger på gulv. Der kan også lave yogaprogrammer på måtte, hvis deltagernes funktionsniveau er til det.

Glad yoga er en yogaform, der bygger på hensyntagende teknikker kombineret med et narrativt og legende element, baseret på elementer fra såvel senior- som børneyoga.

Glad yoga er sjovt, og deltagerne holdes i gang og engageres ud fra deres egne input.

Glad yoga skaber grobund for positive relationer, og deltagerne bliver set og anerkendt for den indsats, de hver især kan bidrage med.

 

En deltager elsker lydsporet af fuglestemmer og siger pip pip mange gange…

En anden deltager elsker at ræse afsted med cyklende ben…

En tredje deltager griner, når hovederne mødes i nakkevrid, og vi siger goddag goddag…

En fjerde deltager griner, når vi knytter hænderne til boksehandsker…

En femte deltager elsker at gå helt ned i knæ på en solhilsen og lave flotte lige strakte ben…

En sjette deltager elsker at tage på drømmerejse, når vi mediterer…

 

Hvad er det godt for

Yoga er i de senere år blevet meget populært i den vestlige verden. Måske fordi mange har opdaget den gavnlige effekt af yoga:

  • Yoga er godt for styrke, mobilitet, stabilitet og balance.

  • Yoga giver en øget kropsbevidsthed.

  • Yoga har en positiv effekt på humøret.

  • Yoga medvirker til at øge det mentale overskud.

 

Disse positive effekter af yoga kan også - eller måske isærdeleshed - gavne mennesker med udviklingshæmning.

 

FYSISK: Mange udviklingshæmmede har et temmelig reduceret kendskab til egen krop og har derfor stor gavn af at mærke kroppen, der ofte er fysisk understimuleret. En del udviklingshæmmede har også fysiske handicaps, og for dem er yogaen virkelig gavnlig pga. kombinationen af de blide stræk og de tilpassede fysiske øvelser.

 

MENTALT: I kraft af yogaen lærer man såvel krop som sind bedre at kende, for de fysiske øvelser smitter af på det mentale. Det mentale aspekt i yogaen kan give en ny styrke, så deltagerne bedre klarer udfordringer og lærer at finde mere ro og glæde i hverdagen. Følelser af stress og vrede tackles også bedre med en yogatankegang. Mange udviklingshæmmede udfordres af hverdagen, og hver tredje rammes af en psykisk lidelse, men mennesker med kognitive handicaps kan godt lære at reagere anderledes. Glad yoga kan give deltagerne en bedre selvforståelse, fordi øvelserne rummer gode redskaber til at mærke sig selv og tænke på nye måder.

 

Sådan foregår det

Hver yogasession indledes med at skabe en rolig indgang til yogaens verden i form af vejrtrækningsøvelser og centrering af kroppen for at øge kropsbevidstheden. Så følger selve de fysiske øvelser. Deltagerne guides igennem øvelserne under hensyntagen til såvel fysiske handicap som kognitiv funktionsnedsættelse, og der skabes rum for snak og grin undervejs. Der anvendes hensyntagende teknikker, eksempelvis siddende og stående øvelser og evt. moderate øvelser på måtte. Til slut rundes af med meditative og afslappende øvelser, hvor vi arbejder med positiv tænkning og fokus på at skabe ro i krop og sind, eksempelvis kan skuldermassage, ansigtsmassage, togmassage eller massage med pensel inddrages.

 

Praktisk info

Glad yoga for udviklingshæmmede kan prøves ganske gratis i Aarhus-området!

For en gruppe op til 7 personer: Der må gerne være personale tilstede, men det er ikke en betingelse.

For grupper, der er større end 7 personer: Der skal være personale tilstede, der vil påtage sig rollen som medhjælpere til at anvise stillinger.

Efter en prøvetime er det muligt at købe 5- eller 10-turs klippekort for hhv. 3000 kr. eller 5000 kr. 

 


 


 

GLAD

YOGA

bottom of page